Blog

Mely ételeket érdemes kerülni gluténérzékenység esetén?

A búza, árpa és rozs alapú ételek kerülése erősen javasolt, példaképpen: a kenyér, sütemény, keksz, tészta, kuszkusz, egyes sörök. Ugyanakkor érdemes arra is figyelni, hogy néhány élelmiszerben nem feltétlenül bizonyul nyilvánvalónak a gabonaalap, így: különféle szószoklevesekkonzervekfűszerek esetében. 

Fogyaszthatónak minősülnek a következő ételek: gyümölcs- és zöldségfélék, hústermékek, hüvelyesek (bab, lencse), rizs, quinoa (rizsparéj), krumpli. Abban az esetben, ha mindenképpen el szeretnénk kerülni a gluténnel való váratlan és kellemetlen találkozások bármelyikét, megtehetjük azt is, hogy saját magunk vesszük kézbe az ételek elkészítését (levesek, szószok, salátaöntetek), vagy elmegyünk egy ellenőrzött alapanyagokkal dolgozó, kimondottan a (glutén)mentesen étkező emberek számára létrehozott éttermekbe – példaképpen a Drumf gluténmentes étterem Budapest kedvelt, sokak által látogatott helyére.