Egyéb kategória

Milyen egyéb (kiváltó) okok állhatnak a gluténmentes élet hátterében?

Az elmúlt évek során megfigyelhettük, hogy a vegán, alacsony szénhidráttartalmú, paleo, valamint keto étrend popularitása jelentős mértékben megugrott, ezért több élelmiszerbolt és étterem zárkózott fel az újszerű igényekhez. Néhány érdekes kimutatás szerint a valamilyen mentes étrendet bevezető emberek csupán töredéke esetében diagnosztizáltak ételérzékenységet vagy –allergiát, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért akarnak sokan módosítani étkezési szokásaikon? 

gluténmentes életmódot élők között akadnak olyanok, akik számára életmentő hozzáállásnak minősül a glutén-kizárás eljárása, mások azonban egyszerűen egészségesebbnek, fittebbnek, energikusabbnak érzik magukat a glutén-diéta bevezetésével, és szándékosan kerülik a glutén-alapú élelmiszerek fogyasztását. 

Mint oly sok kérdésben a gluténintoleranciát illetően is akadnak egymástól eltérő vélemények mind tudományos körökben, mind pedig a közéletben. Tény azonban, hogy a gluténérzékenység, mely autoimmun rendellenességként van számon tartva, melyet a glutén fogyasztás idéz elő egyes emberek szervezetében. Az erre érzékeny emberek esetében emésztési zavarokat okozhat. Néhány meglátás szerint nem árt önként és preventív jelleggel óvatosnak lennünk, hiszen még abban az esetben is, ha nincs gluténallergiánk, esetenként kialakulhat a gluténérzékenység – mely fejfájás, fáradtság, puffadás kellemetlen tüneteként köszönthet be hívatlanul az életünkbe. 

Ez a legkevésbé sem azt rántja magával, hogy árgus szemekkel figyelve szükséges töltenünk mindennapjainkat, szőrszálhasogató módon vizsgálgatva ételeinket, hiszen a rendelkezésünkre álló szakemberek közbenjárásával gyorsan kideríthetjük, hogy aggodalmunknak van-e egyáltalán valóságalapja. 

Természetes, hogy egészségünk érdekében megteszünk minden tőlünk telhetőt. A Drumf gluténmentes étterem Budapest egyik legnagyszerűbb tudatos, mentes, egészséges jelzőkkel rendelkező bisztrója, ahová megéri ellátogatni. Itt lesz esélyünk megtapasztalni, hogy gluténmentesen is lehet az ételpaletta szem-szájnak ingere! 

*A szövegben szereplő információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik egy orvos tanácsadását és szakszerű kivizsgálását.